Джеф Томчек: Нещата, които ми се иска да бях чул, когато бях диагностициран с рак

9

Отношенията ви с хората са на път да се променят. Всички. Някои връзки ще станат по-силни. Те вероятно няма да бъдат с онези, които очаквате. Хората, които вие искате да приемат промяната добре, е възможно да не могат да го направят по ред причини. Някои ще бъдат провокирани от егоизъм. Други ще бъдат следствие от други обстоятелства. Всички те са простими, защото никой не слага в плановете си рак. Горчивината или гневът няма да помогнат за възстановяването ви. Борбата някой да стои до вас няма да ви излекува. Тези, които могат, ще бъдат до вас.

 

Ще се стремите да имате повече енергия, отколкото наистина имате. Ще се убеждавате, че разсъждавате трезво, че можете да се справите с всичко това и че нямате нужда от никого. Ще останете без сили. Първо ще се промени тялото ви, а след това умът ви. Няма да загубите разсъдъка си, спомените или чувствителността си. Те ще се възстановят. Но ще бъдете различни. Никога няма да се усещате по същия начин. Трябва да го приемете. Възможно е старото ви Аз наистина да е било страхотно. Но вашето ново Аз ще бъде още по-добро. Отдайте се на това, което се случва, и му се доверете.

 

Ще почувствате страх. Макар да сте обичайно устойчиви, уверени и привидно непобедими, вие най-накрая ще признаете пред себе си, че се страхувате. Ракът е страшен и невероятно объркващ. Непознатото ще ви изяжда по-лошо от самата болест. Ще ви е необходимо нещо, което да ви разсейва. Музиката и сънят вероятно ще бъдат тези, към които ще прибягвате най-много. Четенето ще стане трудно. Както и гледането на телевизия, филми, разговорите, писането и всичко останало. Неслучайно го наричат “химио мозък”. Все пак в един момент  ще се почувствате нормално. Просто по различен начин нормално. Когато сте уплашени, опрете се на онези, които са около вас. Плачете. Бъдете уязвими. Вие сте уязвими. Ще има време да проявите сила, но недопускайки слабост, тревогите ви ще вземат връх, а състоянието ви ще се влоши. Нека всичко излезе. Викайте, ако трябва. Пейте, когато ви се пее. Ридайте неконтролируемо. Извинявайте се за промените в настроението. Лечението и лекарствата често ще бъдат причината за това. Хората, които ви обичат, ще разберат.

 

Хората, които те обичат, ще бъдат също толкова уплашени, колкото и ти. А може би и повече. Ще се притесняват, дори когато се усмихват. Ще смятат, че изпитвате повече болка от тях. Ще мислят за това, че умирате и как да се подготвят за живот без вас. Ще преминат през процес, който никога няма да разберете, както те никога няма да разберат този, през който вие преминавате. Позволете им го. Простете им, когато не разбират. Упражнявайте търпението си, когато можете. Знайте, че тези, които могат, ще ви очакват, когато стигнете от другата страна, и заедно ще можете отново да се смеете. И да плачете заедно. Тогава ще дойде един момент, когато заживеете отново пълноценно, и това е моментът, в който сте разбрали, че сте победили.

 

Колкото по-скоро осъзнаете, че сте смъртни, толкова по-рано ще успеете да се настроите на вълна оцеляване. Има вероятност да не се справите. Също както има шанс да успеете. Не гледайте статистика. Вие сте уникални и това, което се случва във вас, е уникално. Вашата борба е само ваша и има твърде много фактори, за да се сравнявате с други във вашето състояние. Никой няма да иска да мислите за смъртта, но няма да имате избор. Ще мислите за нея още от момента, в който разберете диагнозата си. Приемете го спокойно. След това обръщайте всяка своя мисъл във вяра, че няма да умрете. Ще го победите. Фокусът ви върху това ще бъде с по-голяма сила от всяко лечение, на което сте подложени.

 

Лекарите и медицинските сестри ще бъдат вашата утеха. Ще се чувствате сигурни с тях. Ако това не е така, трябва незабавно да смените тези, които предоставят здравната услуга. Няма време за губене. Това е игра, която трябва да се развива по вашите правила, а не по правилата на някой друг. Когато грижата за вас бъде поета от правилните хора, веднага ще разберете. Не позволявайте на осигуровките, парите или бюрокрацията да ви попречат да получавате лечението, което заслужавате. Винаги има начин. Намерете онези ръце, на които да поверите в живота си, и го направете. Те бързо ще ви донесат усещане за спокойствие. Ще отделят време да отговорят на въпросите ви. За тях няма да има глупави въпроси. Ще направят всичко, за да ви накарат да се почувствате изключително важен за тях. Никога няма да ви накарат да усетите, че нямат контрол над нещата. Ще бъдат честни и на разположение по всяко време. Дори могат да станат ваши приятели. Може да празнувате заедно с тях месеци или години, след като ви излекуват. Те заслужават вашата всекидневна благодарност и уважение. Ако им се ядосате по време на лечението, знайте, че ще ви простят. Те са наясно, че преминавате през нещо, което не могат да си представят – но разбират по-добре от всеки друг. Виждат го всеки ден и решават да бъдат там, за да направят най-лошото преживяване в живота ви по-поносимо.

 

Ще трябва да намерите своя баланс след лечението. Започнете с търсенето му още по време на терапията. Хранете се добре. Спете спокойно. Слушайте тялото си. Научете повече за медитацията. Експериментирайте с леки упражнения. Правете си масажи и други терапии за тяло. Отидете на психолог. Той ще ви преведе през това пътуване по начин, който не бихте могли да си представите. Не оставяйте гордостта да ви попречи да разговаряте с някого. Не можете да си позволите да задържите в себе си силните емоциите, които се появяват с борбата с такава болест. Излейте ги заради себе си. Ще започнете да чувате гласа си по нов начин. Този глас сте вие, изправен пред смъртта. Слушайте го. Това ще бъде най-чистата, най-автентична форма на вашето Аз, която някога сте познавали. Въведете този човек в света – със своите сили, слабости и всичко останало. Бъдете този човек завинаги.

 

Ще вдъхновявате околните. Ще ви бъде странно. Хора, с които не сте говорили от училище, ще ви потърсят. Бивши приятелки, бивши колеги … дори хора, които сте смятали, че не искат да говорят с вас. Интересът към вашия привидно избледняващ живот ще бъде по-силен от всеки момент, който някога сте преживели. Тази подкрепа е това, което ще преобърне замиращия си живот в такъв, който оцелява. Бъдете благодарни за всяко съобщение. Оценявайте всеки подарък и всяко посещение. Ще има моменти, в които цялото това внимание ще ви накара да се чувствате по-самотни, отколкото някога сте се чувствали в живота си. В болничната стая, при всичките хора, съобщения и имейли, ще се почувствате съвсем сами. Тогава ще осъзнаете, че можете да си позволите да изградите по-силна връзка със себе си. Използвайте тази възможност да изследвате личността си. Обичайте се повече от всякога и осъзнавайте колко много любов има за вас. След това започнете да споделяте тази любов. Ще разберете, че дори да сте най-нуждаещият се човек, все още можете да дарявате. Даването ще ви накара да се почувствате по-добре, отколкото това да приемате.

 

Когато преминете от другата страна, няма да повярвате. Ще ви кажат, че болестта си е отишла. Всички, които познавате, ще се радват и ще се върнат към стария си живот. Непрекъснато ще се чудите дали тя ще дойде отново. Това чувство бавно ще избледнее, но ракът винаги ще бъде част от вас. Той ще определи как ще виждате света оттук нататък. Ще осъзнаете, че е глупаво да се мисли за бъдещето, защото настоящето изведнъж става изключително важно за вас. Не спирайте. Ще бъдете по-съзидателни и продуктивни. Ще разберете кой наистина ви обича, защото те все още ще бъдат до вас. Ще искате да срещнете нови хора, които се припознават с новата версия на старото ви Аз. Ще оставите да си тръгнат онези, които не разбират кой сте сега. Ще се почувствате виновни, че го правите. След това ще продължите. Нямате време за губене. Най-големият подарък, който сте получили, е, че сега вече го знаете и ще се възползвате максимално от всяка секунда. Ще бъдете най-възторженият човек, който продължава напред. Превърнете тази страст в по-голяма цел. Станете безстрашни отново.

На 27-годишна възраст бях диагностициран с левкемия. Сега вече на 28 г. ми е казаха, че нямам следи от болестта в тялото си.

Джеф Томчек е писател на свободна практика и основател на C2Bseen – компания, която предлага консултантски услуги на нишови марки и предприемачи.

Повече информация за Джеф Томчек можете да намерите тук.

Последвайте Джеф Томчек в Twitter: www.twitter.com/C2Bseen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!