Авансиралият рак на гърдата – акцент на второто издание на онкоакадемията за медицински сестри

38

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, в партньорство с Българското онкологично научно дружество и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, реализира второто, пролетно издание на Онкоакадемията за медицински сестри, като част от сериозната програма на Конференцията по медицинска онкология 2017 г.  В двудневното обучение, с фокус  метастазиралия рак на гърдата, както и на психологическите аспекти на заболяването, участваха повече от 70 медицински сестри от специализирани лечебни заведения по онкология от цялата страна.

Акцентите в медицинския модул – от неодювантното лечение, през новите прицелни терапевтични алтернативи и биотехнологичните лекарства до проактивното менажиране на типични нежелани лекарствени реакции – бяха поставени от специалисти на клиниката по медицинска онкология Аджибадем Сити клиник Онкологичен център, препоръчани от Българско онкологично дружество. Цялата медицинска информация бе разгледана през призмата на ролята на медицинската сестра в сложния процес на лечение на авансирал рак на гърдата.

“Второто издание на онкоакадемията акцентира върху трудностите пред една много уязвима група жени – тези с авансирал рак на гърдата. За тях от изключителна важност е подобряването и поддържането на качеството на живот, на фона на сериозно лечение. Ролята на медицинската сестра и лекуващия лекар е доста по-ангажираща и затова е ценно да инвестираме в диалога и знанията на всички за пациентите и техните преживявания.”, коментира Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Вторият ден на обучението беше посветен на психологическите и социалните аспекти на метастазиралия рак на гърдата. Александър Миланов, клиничен социален работник в Аджибадем Сити Клиник, коментира, че диалогът с пациента и познаването на емоционалното му състояние, както и оценката на социалното функциониране, могат да подобрят качеството на живот и да информират медицинските сестри за възможните проблеми и решения при грижата за пациентките с авансирал рак на гърдата. Клиничният психолог и председател на Българската асоциация по психоонкология д-р Маргарита Тарейн постави акцент върху трудните разговори за диагнозата и смъртта, като представи ролята на сестрите в съпровождането на пациентките в заболяването и важните аспекти на комуникацията и взаимодействието между тях. Семинарът завърши с демонстрационна Балинтова група, в която беше обсъден случай от практиката, както и беше анализирана комуникацията между медицинска сестра и “труден” пациент.

В своите препоръки към АПОЗ участниците посочват необходимостта от системни практически обучения, насочени към психологическите и социалните аспекти на рака, както и за опознаване на преживяванията на пациентите и техните потребности.

Снимки: БАПЗГ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!