Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания отбеляза 4 февруари – Световния ден за борба с рака

47

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания отбеляза 4 февруари – Световния ден за борба с рака. В рамките на целия ден г-жа Евгения Александрова, председател на АПОЗ, се срещна с пациентите на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. С подкрепата на фармацевтичната компания Сервиe всеки пациент получи комплимент от АПОЗ.

“Целият свят днес подкрепя пациентите думите “Ти можеш!”. Ние заедно можем повече. Ние в АПОЗ знаем добре, че думите също лекуват.”, коментира по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари председателката на АПОЗ.

Всяка година на 4 февруари светът обединява силите си в опит да бъдат спасени милиони животи чрез повишаване познанието за болестта рак. Всяка година новооткритите случаи надхвърлят значително 30 000, пише БГНЕС.

Най-голям е делът на туморите на гърдата, белия дроб, трахеята, простатата, дебелото черво и матката. Според данни на Световната здравна организация ракът е водеща причина за смъртните случаи, причинени от хронични неинфекциозни болести, а всеки пети смъртен случай в света е в резултат на раково заболяване.

Почти 80% от злокачествените заболявания се дължат на факторите на външната среда, начина на живот и бит на хората и тяхното поведение, навици и обичаи. Доказана е ролята на 4-те основни рискови фактора – употребата на тютюн и тютюневи изделия, нездравословното хранене, намалената физическа активност и злоупотребата с алкохол. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак причинява около 20% от смъртните случаи от рак в световен мащаб и около 70% от смъртните случаи от рак на белия дроб в световен мащаб.

В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!