EuropaColon: Загиващите от колоректален (на дебелото и тънкото черво) рак на ден в Европа са колкото пътниците на 12 автобуса

48

Март е европейският месец за осведоменост за рака на дебелото черво (ECCAM), а надсловът на инициативата в за 2018 е #ВремеЗаПромяна (#Time4Change). Инициативата за осведомеността стартира преди 10 години от организацията “Евроколон”. Традиционно всяка година се провежда среща в Европейския парламент в Брюксел, която поставя началото на инициативата.

Годишно в Европа около 470 000 души са диагностицирани с колоректален рак, показват статистиките. За съжаление се забелязва тревожна тенденция – от рак на дебелото черво да умират хора под 50 години.

През 2018 г., в рамките на инициативата EuropaColon поставя въпроса “Направили ли сме достатъчно”?

Ние се ангажираме да предотвратим смъртта и да подобрим качеството на живот на хората, засегнати от рак на колоректалния карцином. Съвместната работа и ангажираното застъпничество е ключът към успехът на нашите усилия”, казва Jola Gore-Booth, основател и главен изпълнителен директор на EuropaColon.

“Ние вярваме, че за да се увеличава продължителността на живота на хората с колоректален рак, трябва да се предприемат действия за информиране на обществеността и осигуряване на достъп до скрининг. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова по-възможно е излекуването”, коментира Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!