12 медала спечелиха пет българки, живеещи с рак, по време на първите Oncology Games

54
24 юни, Еньовден. Вместо да берат билки за здраве 5 удивителни жени, познали рака отблизо, представиха по убедителен начин България в първите спортни игри за хора, боледуващи от рак. Събитието Oncology Games е част от мащабен международен проект, вдъхновен от опита на Леонардо Ченчи, подкрепен от Италианския олимпийски комитет.
В състезанието участваха националните отбори на 6 държави – Италия, Испания, Англия, Гърция, Полша и България. То протече в 9 олимпийски дисциплини, в които 38 души мериха сили и дух и постигнаха удивителна победа над ограниченията, за които се смята, че болестта създава пред боледуващите. Въпреки жежкото слънце, състезанията преминаха в изключителен ентусиазъм, а организацията и отразяването не отстъпваха на професионално подготвените спортни състезания.
Българските участнички Галина Стоянова, Калина Стоянова, Мая Стоилова, Миглена Мичева и Фани Николова завоюваха общо 12 медала в 9-те дисциплини. Името на България ехтеше над трибуните на стадиона, повтаряно с възхищение десетки пъти от професионалния спортен коментатор Стефано Донато. Химнът на България изправи на крака цялата публика.
В заключителното събитие всеки участник получи допълнителен медал за смелостта и куража да участва в игрите.
Голямата цел на организаторите на Oncology Games е да докажат, че спортът е изключително полезен по време на лечението и се стремят да превърнат игрите в традиция, а  Oncology Games в международно спортно движение.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!