Набиране на участници за танцова терапия #DancingWithHealth за жени, диагностицирани с рак на гърдата

55
Локация и период:
София, България, 32 сесии в периода 19 октомври 2018 – 30 март 2019
Локация:
Студентска поликлиника, ет. 4, MVJ Dance studio
Капацитет:
20 души
График на танцовите сесии:
goo.gl/XCZkqz
Информация за проекта:
http://www.bulsport.bg/dance_with_health.html
Организатор:
“Асоциация за развитие на българския спорт” www.bulsport.bg

 

Основна цел на проекта: 

Да популяризира физическата активност под формата на танц при жени преборили се с рак на гърдата и с такива, които са все още на лечение на възраст между 30 и 65 години. Участниците ще имат възможността да изпробват различни видове танци (основни стъпки и движения) и по този начин се очаква да се подобри и подпомогне тяхното физическо и психическо състояние. Доказан факт е, че умерените и целенасочени занимания със спорт или физическа дейност (в това число и практикуването на танци) подпомагат и повишават лечението, възстановяването и последвалата рехабилитация на пациенти страдащи от различни заболявания особено, когато се извършват под наблюдение от специалист.

Дейности и методи: 


Танцовите специалисти, които ще реализират сесиите – Валентина Недева и Ивайла Гергова – АВА (MVJ Dance Studio) преминаха специализирано обучение в Италия през юни 2018, което беше водено от известната британска хореографка и професионален състезател и треньор по танци Каролин Смит, която в момента е съдия в популярното италианско шоу „Ballando con le stelle“ (Dancing Stars). Самата Каролин Смит е потърпевша от тази коварна болест и по време на възстановяването си открива как да адаптира танците към моментните си физически възможности и в резултат създава танцов протокол, който до момента е подпомогнал възстановяването на над 2000 жени в Италия. Пълна информация за Каролин Смит: http://www.carolynsmithdanceacademy.com/

Ивелина Димитрова, дипломиран кинезитерапевт, която също премина специфично обучение в Италия през юни 2018 година ще извърши базови измервания на общото физическо и психическо състояние на селектираните участнички, като данните от измерванията ще бъдат анализирани, за да може да се валидира Европейски протокол за танцова терапия. Университет „Форо Романо“ в Рим, Италия е партньор на инициативата и екипът на професор Адриана Бонифачи ще анализира данните от участничките в проекта от Италия, Великобритания, Латвия, Холандия и България с крайна цел да бъде научно обоснован и валидиран протокол за танцова терапия на пациентки с рак на гърдата. Разработването на подобен протокол ще бъде изключително полезно за успешното прилагане на танцова терапия при пациентки, диагностицирани с рак на гърдата в бъдеще, а тестовете са стандартни и не изискват предварителна подготовка или допълнителни действия (освен да предвидите време за реализацията им).

Забележка: Първоначалното и финално снемане на данни за физическото състояние на участниците в проекта отнема около 1 час и ще бъде извършено в удобно за тях време.

Танцова терапия 


В периода 19 октомври – 30 март 2019 година в Студентска поликлиника, ет. 4, MVJ Dance studio ще бъдат реализирани 32 танцови сесии, които обхващат цялостната танцова терапия, създадена от Каролин Смит. Сесииите следват логическа последователност, поради което присъствието на всички сесии е задължително. Танцовата терапия е безплатна и има наличен фиксиран график, с който желаещите да се включат могат да се запознаят преди да подадат своята апликационна форма (goo.gl/XCZkqz).

Критерии за подбор на участници за включване в танцовите сесии: • До три години от датата на диагностициране с рак на гърдата (към момента на кандидатстване да не са минали повече от 3 години от датата на диагностициране).

• Възраст между 30-65 години.

• Минимум 4 месеца след последната химиотерапия или след операция (да са изминали минимум 4 месеца, ако е имало такава);

• Мотивация за участие във всички 32 сесии на танцовата терапия.

Кандидатстване:
• Срок за кандидатстване: 10 август 2018
• Апликационна форма: https://goo.gl/forms/edjVk4sulchoBgOl1
• График на сесиите: goo.gl/XCZkqz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!