Октомври посвещаваме на жените с метастатичен рак на гърдата

3

Октомври е. Ние от АПОЗ го посвещаваме на жените с метастатичен рак на гърдата. Ако се питате какво точно значи метастатичен, веднага ще отговоря: жив…, надхитрил преградите и завзел територия в други органи от тялото на жената, ненаситен…

Добрата новина е, че медицината, лекарите ни, имат все повече възможности да го държат под контрол, а жените с МРЖ – да водят нормален и качествен живот.

Но дали е достатъчно да се ограничим само в темата за лечението? Ако питате мен, категорично не е достатъчно! Тези чудесни жени имат нужда от РАЗБИРАНЕ и подкрепяща социална среда. Те биха споделили своите  нужди, ако обществото им предостави възможност, ако просто им даде думата, вместо да им натрапваме нашите представи за това от какво имат нужда.

Ние в АПОЗ знаем, че освен от РАЗБИРАНЕ, тези жени имат нужда от ОБЛЕКЧЕНИЕ, в смисъл на по-малко усилие. За всичко!

Те се връщат с готовност на работа и униват, когато ги посрещнат с клишета, вместо да им предложат гъвкаво работно време. Те имат нужда от повече време за себе си – за срещи с лекаря си, за изследвания и контроли или просто да подишат чист въздух. Те имат специфични нужди, породени от непрекъснатото лечение, което, макар и все по-успешно, има своите странични ефекти. Те ще преодолеят стотиците километри, за да си получат лечението, както сега правилата ги заставят, но дали си даваме сметка за болката, която изпитват по пътя? За страха от счупване на кост заради повишения риск и костните метастази? За умората, която често ги застига? За повишената тревожност и страх от неизвестното? За неразбирането от околните?

Не, няма как да си дадем сметка за всичко, което преживяват, ако не ги оставим да говорят.

Затова този Октомври посвещаваме на жените с метастатичен рак на гърдата! За да ги окуражим да  споделят  техните нужди, потребности, очаквания, мечти, малки и по-големи победи над болестта. За да сме наблизо, ако имат нужда от помощ. Защото така разбираме подкрепата!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!