АПОЗ организира конференция “Как да говорим за рака – заблуди и реалност” – 23.10.2019

61

Голямата част от обществото не разполага със системни познания за профилактиката, откриването и лечението на онкологични заболявания и така се поставя в услуга на конспиративни теории, вълни от недоволство към лекари, рекламни кампании на недоказани продукти, които с нищо не облекчават състоянието на пациентите. Ракът е проблем не само за самите пациенти, а и за близките, които се грижат за тях. Липсата на достатъчно познания за заболяването, неговото лечение, психологическите и социалните аспекти води до недоверие към лекарите и това пациентите да се отказват от терапия.

Медиите от дълги години не са обучавани в базови познания за начина на лечение на пациентите, в който през последните години настъпиха революционни промени, които превръщат заболяването в хронично и печелят години живот на пациентите.

С помощта на АПОЗ, Европейската коалиция на пациентите с рак (ЕСРС) и др. планираме да организираме представяне на съвременните способи за диагностика и лечение на онкологичните заболявания, иновациите в терапията, новата терминология (какво представляват таргетната и генната терапия, какво означава брахитерапия, какви са показанията и резултатите от химио и лъчетерапията в България), защо пациентите не бива да се отказват от терапия и да се самолекуват, какво е мястото на немедицинската грижа в цялостното лечение, кои са cancer carers, как информацията стресира пациентите и как да бъде едновременно достоверна и щадяща.

КАК ГОВОРИМ ЗА РАКА – ЗАБЛУДИ И РЕАЛНОСТ

 

СРЕД ТЕМИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ДИСКУТИРАНИ В РАМКИТЕ НА СЪБИТИЕТО СА:

  •  Новостите в онкологичната терапия през последните пет години
  • Насаме с пациента – етапи и развитие на диалога
  • Пациентът и неговите близки – два различни фронта за лекаря
  • Кои са грижещите се за болните пациенти и какви са техните права
  • Границите и другите подводни камъни в общуването
  • Ефективният обмен на информация между лекари и пациенти – маркери

В рамките на събитието ще се проведе и workshop за журналисти, който ще обърне специално внимание на това какви са практиките и специализираните протоколи за съобщаване на лоши новини.

Запазете си датата!

Събитието ще събере на едно място лекари, специалисти по здравни грижи, психолози, пациенти и журналисти.

Кога: 23.10.2019 г.

Вижте програма и подробности по-долу.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!