Проведе се конференцията “Как да говорим за рака”

62

Eфективността при лечението на рака на гърдата у нас през последните години e в пъти подобрена. Специалистите отчитат близо 80 на сто увеличена 10-годишна преживяемост на пациентите с тази диагноза. Това става благодарение на навлизането на новите терапии и възможностите за прилагане на съвременни технологии при лечението на това заболяване.

Как обаче говорим за рака – това беше темата на конференцията, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, с участието на лекари, специалисти, пациенти, психолози и журналисти.

Никой не може да говори по-убедено за срещата с рака от пациентите, преминали през това изпитание и оцелели. Милена Хаджийска чува диагнозата, докато е бременна с втората си дъщеря. Не крие, че първото усещане е ужас и страх от смъртта:

„Аз през първите години умирах поне по 20 пъти на ден. И съвсем не бях подготвена точно за това. Лекувана съм в онкологията в кв. „Дървеница“. Много дълбоко уважение и обич изпитвам към лекарите, които срещнах в живота си. Никога няма да се уморя да повтарям, че доверието в тях има основен процент в оцеляването. Никога не се усъмних в това, което са ми казвали. Знаех, че ще има трудности. Потърсих помощ от всичките си приятели“.

За водещата роля на подкрепата от близки и приятели разказва и Деси Николова. Провела първата част от лечението си в Германия заради възможността да се лекува с оригинални медикаменти, но продължила терапията у нас.

„Защото след проучването си установих, че тук имаме по-добри възможности за щадящо лечение. Какво ми направи впечатление в клиниката в Германия – дори терминално болните пациенти, дори тези, които бяха в най-тежко състояние, бяха усмихнати, всички имаха вяра. В момента, в който дойдох тук за първата си лъчетерапия, аз заварих малко или повече самовглъбени хора, не особено усмихнати, малко мрачни, поздравих ги и не получих отговор. И попитах защо не ми отговарят. Една дама каза – ами ние сме болни, притеснено ни е. Казвам – на всички ни е притеснено, само че половината от лечението е вярата в лекаря и вярата в това, че ще се оправиш. Ракът, като всяко друго заболяване, е преживяване, през което не можеш да преминеш сам, сигурна съм в това, сигурна съм, че любовта беше част от моето лечение. Искам да кажа на всички, че не е страшно тогава, когато отидеш навреме, когато срещнеш отдадени лекари, като нашите лекари тук, не е страшно, когато вярваш и не е страшно, когато си заобиколен от прекрасни хора“.

За успешно лечение трябва ясен план и отговорност, място за паника няма, спомня си Росица Темелкова от Благоевград:

„С рак на гърдата, при това във втори стадий, с метастази в лимфни възли, отидох при психолога. Много ме порази това, което той каза – ако ти искаш да живееш и докторите не могат да ти попречат. Искам да ви кажа, че от всяка ситуация има излизане. Ако разбира се, Светата троица ще кажа аз, доктор, психолог, семеен кръг и приятели, ако всичко това има един пациент, той ще бъде успешен пациент“.

Важно е човек да не бъде сам в това преживяване, но е важно и да потърси помощ на правилното място, съветва председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова:

„Аз определям рака като една сериозна личностна криза. Това е момент, в който разбираш кой си, кого си допуснал в живота си, кои грешки са верни и кои не. Появява се една вътрешна везна, която е безгрешна и затова е толкова важно, ако обстоятелствата позволяват да се срещнеш със специалист психолог“.

Медиите са важна част от средата, в която се лекуват и оцеляват пациентите с рак. И трябва да проявяват повече отговорност, смята Милена Хаджийска:

„Много е ужасно да си активен пациент и да чуеш по телевизията предаване за това как някой лекар някъде е отрязал здрава гърда и находката в гърдата се е оказала доброкачествена. То не се забравя от пациента. Никога. Много ми се ще обществената и социална среда да станат по-деликатни, защото пациентите с рак можем да бъдем и много опасни, когато сме тревожни и можем да вземем много нелепи решения“.

Неблагоприятната картината се допълва и от социалните медии, в които се разпространяват всякакви рецепти за алтернативно лечение, които дори и да не вредят на пациента, в никакъв начин не подпомагат неговото лечение. А грешното говорене за рака съсипва психологическия комфорт на пациентите, посочи онкологът проф. Асен Дудов:

„Ако знаете какво чуваме в болниците всеки ден, то е невероятно – изпражнения от скални орли, кръв от костенурки, мумийо, сини скорпиони, германии, ама то по телевизията вървят реклами как има хрущял от акула, зъб от не знам какво, чудеса. Или пък другото безумие, че захарите хранели тумора. Ама туморите не са животни да се хранят и всякакви такива безумия, които само влошават живота на пациентите“.

Пациентите с рак нямат нужда от чудеса, а от правилен подход при лечението, казват лекарите и напомнят, че българското здравеопазване разполага с възможности за прилагане на нови методи и съвременни терапии за лечение на рака.

Източник: БНР

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!