Какво представлява ракът, видове рак

Какво представлява ракът? Тялото е изградено от множество и различни видове клетки. Нормално, те растат, делят се и след известно време умират. Понякога, клетките мутират (променят се) и започват да нарастват и да се делят по-бързо от нормалните клетки. Вместо да умрат, тези увредени клетки се “слепват” (скупчват) една с друга и оформят тумор (новообразувание).

Туморите се делят на доброкачествени и злокачествени.

Доброкачествените тумори не са рак. Те имат следните особености:

  • в повечето случаи не са заплаха за живота
  • обикновено, лесно могат да бъдат отстранени и рядко рецидивират
  • клетките, изграждащи доброкачествените тумори, не се разпространяват в околните тъкани и в други части на тялото

Злокачествените тумори се означават като рак (или ракова болест) и за тях е характерно следното:

  • представляват сериозно заболяване и могат да застрашат живота
  • могат да бъдат отстранени, но често се появяват отново (рецидивират)
  • клетките от раковите тумори, могат да навлязат и разрушат околните тъкани и органи. Те могат да се откъснат от първичния тумор и чрез лимфната или кръвоносната система, да се разпространяват в други части на тялото. Този процес на разпространение и образуване на нови тумори се нарича “метастазиране”.

Метастазиращите клетки, носят същите белези на абнормен растеж, както и тези от първичния тумор. Типът рак се определя от мястото, където е започнал първичния злокачествен процес. Например, ако ракът на гърдата метастазира в костите, раковите клетки там са същите като тези в тумора на гърдата. Заболяването се означава като “метастатичен” рак на гърдата, а не като рак на костите и се лекува по аналогичен на рака на гърдата начин.

Какви са видовете рак?

Съществуват много видове рак и всички те започват с абнормен клетъчен растеж. Най-често срещаните видове рак при възрастните са:

  • рак на кожата
  • рак на на белия дроб
  • рак на на дебелото черво
  • рак на на гърдата
  • рак на на ендометриума
  • рак на на яйчниците
  • рак на простатата

Левкемията и лимфома са по-специфични видове рак. Те възникват в кръвотворните органи. Злокачествените клетки циркулират в кръвоносната и лимфна системи и също могат да инфилтрират в различни органи на тялото и да образуват тумори.

Каква е причината за поява на рак?Раковите клетки възникват в резултат на изменение в ДНК (дезокси-рибонуклеинова киселина) на здравите клетки в човешкото тяло.

ДНК е “молекулата на живота” – субстанцията, в която са кодирани “инструкциите” за растежа, развитието и продължителността на съществуване на всяка една клетка.

Нормалните клетки се променят в ракови, когато са изложени на влиянието на “канцерогени” – химични, физични или биологични фактори, които причиняват рак. Те взаимодействат с различни структури от ДНК и причиняват изменения (мутации). Мутации в ДНК стават относително често, но организмът обикновено е в състояние да ги поправи. Ако не успее, увредените клетки просто умират и се заменят от нови.

Не е така при злокачествените изменения. Клетките носещи мутацията продължават да живеят, започват да растат и да се делят хаотично и без контрол – развива се рак.

Кои рискови фактори най-често се свързват с поява на рак?Рисков фактор е всичко, което увеличава вероятността човек да се разболее от дадена болест, включително рак. Ето основните фактори, свързвани с това заболяване: 

  1. Стил на живот
  2. Пушене, пиене, нездравословна храна и затлъстяване, прекомерно излагане на слънчева светлина, безразборно сексуално поведение – елементи от стила на живот, които могат да доведат до поява на различни видове рак. Промяната в тези вредни навици може значително да намали риска от поява на заболяването.
  3. Околна среда – средата около нас може да съдържа вредни субстанции, които да предизвикат мутации в нашите гени. Например, дори и да не пушите, вие може да сте изложени на т.нар. “пасивно пушене”. Ако има хора, които пушат около вас или стоите в задимени помещения, вие поглъщате дим, който може да причини рак.
  4. Химикали и вещества като бензин и азбест например, също се асоциират с поява на злокачествени заболявания.
  5. Фамилна история -ракът у някои фамилии е по-чест. Това следва от факта, че някои променени гени, както и предиспозицията за развитие на рак, може би се унаследяват. Ако имате близки роднини с това заболяване, би следвало да извършвате редовни профилактични прегледи в тази насока.
  6. Хронични заболявания – някои хронични заболявания могат до доведат до развитие на рак.
     

Източник: http://www.puls.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!