Симптоми на раковото заболяване

Кои са основните симптоми и признаци на раковото заболяване?Необяснимо отслабване: 
Болшинството хора болни от рак губят тегло в определен период от болестта. Необяснимото отслабване с 4–5 кг може да бъде първият признак на рака, особено при рак на задстомашната жлеза, стомаха, хранопровода или белите дробове. 

Повишение на температурата (треска): 
Повишението на температурата се наблюдава често при рак и то на-вече при разпространението му. Почти при всички болни на даден етап от болестта започва треска, особено лечението оказва влияние на имунната система и повишава възприемчивостта към инфекции. Много по-рядко повишението на температурата може да бъде ранен признак на рак, например, при болестта на Ходжкин (лимфогрануломатоза). 

Повишена склонност към умора: 
Повишената уморяемост може да бъде важен симптом за прогресиране на заболяването. Но умората, слабостта може да възникне и на ранен етап, особено ако ракът предизвиква хроническа загуба на кръв, което се среща при рак на дебелото черво или стомаха. 

Болка 
Болката може да бъде ранен признак на някои тумори, например, на костите. Но най-често болката е симптом на разпространителния процес. 

Изменения на кожата: 
Освен при тумор на кожата и някои видове тумори на вътрешните органи могат да предизвикат видими кожни признаци от рода на потъмняване на кожата (хиперпигментация), пожълтяване (жълтеница), зачервяване (еритема), сърбеж или прекалено окосмяване. 

Специфични признаци и симптоми на рака 
Освен гореказаните общи симптоми, трябва да се знаят и други общи симптоми, които могат да се наблюдават при рак. Трябва отново да се има предвид, че и тези, а и другите признаци и симптоми не говорят непременно в полза на рака защото могат да се срещнат и при други заболявания. 

Нарушения в дефекацията или функциите на пикочния мехур: 
Хроничен запек, разстройство или промяна в количеството изпражнения може да бъде признак за наличие на рак на дебелото черво. Болката при уриниране, наличието на кръв в урината или изменението на функциите на пикочния мехур (по-често или по-рядко уриниране) могат да бъдат свързани с рак на пикочния мехур или на простатата. Веднага съобщете на лекаря за тези изменения. 

Не зарастваща рана или язва: 
Злокачествените тумори на кожата могат да кървят и да изглеждат като рана или язва. Продължително съществуващата рана в устата може да се окаже рак на устната кухина, особено при тези, които пушат, дъвчат тютюн или често употребяват алкохол. Язвите на половия член или във влагалището могат да бъдат както признаци на инфекция, така и на ранен стадий на рак и затова трябва да бъдат изследвани. 

Необичайни кръвотечения 
Необичайно кръвотечение може да бъде признак на ранен или напреднал стадий на рак. Кръвта в храчката може да бъде признак на рак на белите дробове. Кръвта в изпражненията (или тъмни или черни изпражнения) може да бъде признак на рак на дебелото или правото черво. Рак на шийката на матката или на самата матка може да доведе до кръвотечения от влагалището. Кръвта в урината е признак на възможен рак на пикочния мехур или бъбреците. Кръвта, отделяна от зърната на гърдите може да е признак за рак на млечната жлеза. 

Уплътнение или туморно образувание в млечната жлеза или други части на тялото: 
Много тумори могат да бъдат напипани през кожата, особено тези на млечната жлеза, на лимфните възли и на меките тъкани на тялото. Уплътненията или туморните образувания могат да бъдат първи признаци на ранен или напреднал стадий на рак. Съобщете веднага на лекаря преди това уплътнение или тумор да е започнало да се увеличава. 

Нарушения в храносмилането или затруднено гълтане: 
Макар и тези симптоми да се срещат при различни заболявания, те могат да указват и наличие на рак на хранопровод, стомаха или гърлото. 

Изменение в брадавиците и бенките: 
Трябва да се консултирате с лекар за всяко изменение в цвета, формата и размера на тези образувания. Кожното огнище може да се окаже меланома, която при ранна диагностика се поддава на лечение. 

Дразнеща кашлица или хрипкав глас: 
Дългата и непреминаваща кашлица може да бъде признак на рак на белите дробове. Хрипкавият глас може да бъде признак за рак на признак на рак на гърлото или на щитовидната жлеза. 

Не чакайте, а потърсете специалист!
Лечението е толкова по-ефективно, колкото по-рано бъде открит туморът. По-ранното откриване на тумора означава, че лечението ще започне при по-малък размер на рака, когато все още не е разпространен по други части на тялото. Обикновено това с голяма вероятност означава излекуване, особено ако първичното лечение е операция.

Добър пример за възможността за ранно откриване на туморите е меланомата на кожата. Тя лесно се премахва ако не е проникнала дълбоко в кожата. При това иначе 5-годишната прогноза живот в този случай е на 100%. Но в случай на разпространение на меланомата в други части на тялото този процент катастрофално намалява. 

Понякога симптомите се игнорират понеже човек е наплашен от възможните последствия и или отказва да се обърне към лекар, или смята, че симптомът не е толкова съществен. Общите симптоми от типа повишена умора често не се свързват с рака и затова рядко им се обръща внимание, особено когато има явна причина или когато са временни. Аналогично на това, болната може да смята специфичният симптом за тумор на млечната жлеза за простата киста, която ще си мине от само себе си. Но такива симптоми не трябва да се игнорират, особено ако съществуват дълъг период от време например, седмица или се наблюдава отрицателна динамика. 

В някои случаи е възможно ракът да бъде открит преди появата на симптоми. Това може да стане при специално изследване на хора, които нямат симптоми на рак. Но това не означава, че трябва да криете от лекаря вече появилите се симптоми. Източник: http://www.puls.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!