Какво очакват пациентите от Европейския антираков план

10

Всеки съвременен човек трябва да направи здравето свой личен приоритет и ангажимент, за да изпревари всяка болест. Това не освобождава от отговорност институциите. Общественото съзнание все още е наситено с много негативни представи и оценки за болестта рак, но бавно с много говорене се променя.

Това отбеляза пред Радио София Евгения Александрова, председател на председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболвания (АПОЗ):

„Нека не си заравяме главата в пясъка. Условията, в които живеем, бъкат от канцерогени. Дори междуличностните отношения могат да бъдат фактор за възникване на рак. Време е да се замислим за ценностите и начина, по който живеем.“

По думите на Александрова за Европейския план за борба с рака трябва да се слушат не пациентите, не дори институциите, а експертите.

„Пациентът очаква добре организирана здравна система. Достъпът до специалист да е лесен и сигурен. В България трябва да се създаде план, който да позволи синхронизацията на онкологичната помощ и нейния организационен модел към това, което Европейският план е разписал като важно.“

Евгения Александрова посочи европейска инициатива, в която се призовава успешно преболедували онкозаболяване „да бъдат забравени“ – пред банкови институции, пред работодатели, застрахователи, да бъдат пълноценни.

Чуйте цялото интервю тук:

Източник: БНР, Радио София

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!