Започват клинични изпитания на ваксина срещу рак на гърдата

1

Клиниката в Кливланд обяви във вторник, че стартира първите по рода си тестове на ваксина срещу най-агресивната форма на рак на гърдата.

Досега разработването на ваксини срещу тройно негативен рак на гърдата (TNBC), който в момента не реагира на хормонални или целеви лекарствени терапии и може да бъде предотвратен само с мастектомия, бе ограничено до лабораторни изследвания и изследвания върху животни. Изпитанията с хора могат да започнат, след като  Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри заявката за употреба на новия лекарствен препарат за инжектиране, съобщи Business Insider.

Макар изпитанията да включват само оцелелите от тройно негативен рак на гърдата в ранен стадий, които са изложени на висок риск от рецидив, изследователите се надяват след това да предложат ваксината на здрави хора с висок риск от заболяването, като такива с мутации на гена BRCA1.  „В дългосрочен план се надяваме, че това може да бъде истинска превантивна ваксина, която ще се прилага на здрави жени“, заявява в прессъобщение проф. д-р Г. Томас Бъд от Института за рака “Таусиг” в Кливланд, който ръководи изследването.

Лабораторни изследвания срещу рак на гърдата в Кливланд.
Снимка: Shawn Green/Cleveland Clinic

Тройно негативният рак на гърдата представлява около 12% до 15% от всички видове рак на гърдата и убива почти една четвърт от пациентите в рамките на пет години след поставянето на диагнозата.

Пациентите, които ще участват, ще са между 18 до 24, които са без тумори и след като са били лекувани в ранен стадий на тройно отрицателен рак на гърдата през последните три години. Те ще получат три инжекции с интервал от две седмици. Изследователите ще започнат с ниски дози само при няколко пациенти и ще ги наблюдават внимателно, преди да увеличат дозата и да включат повече участници.

След като разберем каква доза от ваксината можем да дадем, ще разгледаме нейните ефекти върху имунната система“, обяснява проф. Бъд. “Това ще ни помогне да разберем дали ваксината прави това, което искаме да прави, и след това ще разширим нивото на дозата“.

Изследването се очаква да приключи през септември 2022 г. Финансирано е от Министерството на отбраната на САЩ.

Източник: https://momichetata.com/

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!