Гастроентерологът доц. Радин Цонев: „Ваксината срещу Хепатит В предпазва и от рак на черния дроб“

Screenshot 2023-07-10 at 0.16.13

Ракът на черния дроб в 80% от случаите е в резултат на вирусния хепатит

Ваксината срещу вирусния хепатит В е една от най-добрите профилактики срещу рака на черния дроб, убеден е гастроентерологът доц. Радин Цонев.

„Предразполагащи фактори за развитието му са на първо място вирусните заболявания и то вирусният Хепатит В и С. В близо 80% от случаите те са причината да се развие цироза и след това рак, а понякога и направо рак“, обяснява доц. Цонев във видеото, посветено на превенцията и лечението на този вид карцином, който е на пето място от всички онкологични заболявания в света и на седмо място по смъртност в България. Много често човек се заразява с Хепатит В без да пожълтее, без да му има нещо, не отива на лекар, мисли си, че живее здравословно, но вирусът се разпространява в тялото и след 20 години, когато стигне до лекар, коремът вече се е подул и е стигнал до цироза или се вижда първото петно на рака, предупреждава специалистът.

„Имаме две възможности. Ваксинацията срещу Хепатит В, която от 1992 г. е задължителна у нас, и скрининга и профилактиката за ранно установяване на зараза с вирусен хепатит“, смята доц. Цонев. Той съветва след 10 години и особено след пубертета всички, дори и ваксинираните младежи, да си направят изследване за антитела срещу Хепатит В, за да проверят дали имат все още защита и евентуално да се реваксинират. Гордост на доц. Цонев и колегите му е утвърдената през 2022 г. от Министерството на здравеопазването програма за скрининг на вирусния хепатит.

„По нея всички граждани между 35 и 65 години подлежат на масов скрининг по линия на личните лекари, безплатен. Имахме притеснения, че тази програма няма да работи, но тя работи и вече сме започнали да ги улавяме тези случаи“, споделя удовлетворението си доц. Радин Цонев.

Сериозен проблем за ранната диагностика на рака на черния дроб, която дава и по-добри прогнози за лечение, е фактът, че черният дроб няма рецептори на болка.

„Когато черният дроб започне да боли, това означава, че ракът толкова се е разпространил, че опъва капсулата му и дробът вече отива към малкия таз. Тогава боли“, предупреждава гастроентерологът Радин Цонев.

От видеото става ясно, че пътят за установяване на евентуален карцином на черния дроб тръгва от специалиста гастроентеролог, който следва да назначи редица изследвания и накрая се стига до чернодробната биопсия.

Как да се предпазите от рака на черния дроб и какви са възможностите за скрининг и профилактика можете да научите от видеото с водещ Орлин Павлов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!