Известни българи застават зад инициатива за повишаване на обществената информираност за рака

9

Онколози и водещи специалисти споделят съвети за превенцията и лечението на рака пред Орлин Павлов, Драгомир Симеонов, София Маринкова и др.

Известни българи се включват в инициативата Онко.НЕТ, чрез която Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания продължава усилията си да насочва вниманието към основните проблеми при скрининга, профилактиката и лечението на социалнозначимите онкологични заболявания.

В специални видеа звезди от различни сфери на обществения живот у нас ще правят интервюта със специалисти, които посочват рисковете в развитието на заболяването, какво да бъде поведението на пациента, за да не се превърне ракът в смъртна присъда за него, както и върху новите терапии при лечението.

В инициативата певецът и актьор Орлин Павлов ни среща с с медицинските онколози д-р Маргарита Таушанова и д-р Мила Петрова, и с гастроентеролога доц. Радин Цонев, които дават ценни съвети за профилактиката, навременното диагностициране и съвременното лечение на рака на гърдата, на белите дробове и на черния дроб.

В друго видео от поредицата журналистът Драгомир Симеонов и неговата партньорка актрисата София Маринкова интервюират дерматолога д-р Ива Гаврилова относно диагностиката, лечението и животът с меланом.

„Животът и здравето на любимите ни хора могат да бъдат опазени с повече информираност, с правилни представи и още по-правилно поведение“, убеден е Орлин Павлов. Той признава, че е се е включил в инициативата, защото иска да бъде полезен. „Онкологичните заболявания са повод, за който непрекъснато трябва да говорим. Още повече защото медицината днес е толкова напред, че може да гарантира или пълно излекуване, или много добро качество на живот дълги години с рак“, смята звездата на българската музика и кино.

“Вярвам, че навременната информация, която е поднесена автентично, ангажирано и с внимание към пациента, е тази, която може да спаси живота на много хора. В днешно време, когато у нас имаме модерни методи за диагностика и лечение на рака, сме длъжници на превенцията и информираността за болестта – тоест, да знаем достатъчно, за да вземем правилните мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре”, коментира председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Александрова.

Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) е създадена преди 20 години и за своето съществуване е в основата на важни за пациентите промени, сред които гарантирането на съвременно и качествено лечение за пациентите, регулирането на участието на психолозите и социалните работници в мултидсциплинарните екипи, въвеждането на програмата за комплексна рехабилитация при рака на гърдата и въвеждането на навигацията на пациентите в организираната онкологична помощ. Създаването на видеосъдържание, насочено към пациентите с различни онкологични заболявания, е крачка към подобряването на знанията на обществото за рака и за предприемането на конкретни действия.

Онко.НЕТ ще обогатява съдържанието си с образователни видеа по различни онкологични заболявания и въпроси, свързани с контрола и лечението на рака, със заявката да се превърне в достоверна медиа, от която всеки да получава достоверна и полезна информация.

Видеата можете да видите в ютуб канала на АПОЗ: https://www.youtube.com/@apozbg/videos


ГАЛЕРИЯ:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!