Рак на дебелото черво

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА РАКЪТ НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Ракът на дебелото черво е най-честият тумор на храносмилателната система в нашата страна. Развива се от клетките на дебелочревната лигавица и прогресира сравнително бавно. Дава метастази най-често първо в лимфните възли на червото в близост до тумора. При напредване на заболяването се развиват и чернодробни метастази или такива в белите дробове. По-рядко се засягат други органи.

СИМПТОМИ

Какви са симптомите на рака на дебелото черво?

Едва ли може да се изброи разнообразието от симптоми, които дава дебелочревният рак. Все пак основни и алармиращи симптоми, които задължително изискват изследване на дебелото черво, са:

  • наличие на кръв или слуз при изхождане,
  • новопоявил се запек или неповлияваща се от медикаменозно лечение и повтаряща се диария,
  • чести тежест и подуване на корема със или без отделяне на газове,
  • чувство за непълно изхождане или изпускане по голяма нужда,
  • немотивирани отслабване на тегло или анемия.

ДИАГНОСТИКА

Как се поставя диагнозата?

Най-точно е ендоскопското изследване с биопсия – представлява оглед на червото с гъвкава камера и вземане на проби от лигавицата, които се изследват на микроскоп. Задължително е при доказване на дебелочревен тумор да се изследват и черният дроб и белите дробове за метастази.

ЛЕЧЕНИЕ

Как се лекува ракът на дебелото черво?

Лечението е оперативно. Премахва се частта от дебелото черво, в която е разположен туморът и задължително се премахват лимфните възли в тази зона. В зависимост от това къде е разположен и колко е голям туморът операцията може да се извърши по класичесия начин – с разрези или по ендоскопски път. По резултатите от хистологичното изследване на отстранените тъкани се преценя дали е необходима химиотерапия след операцията или не. В някои случаи химио- и/или лъчетерапията може да предхожда оперативното лечение. Екип от опитен онкохирург и химиотерапевт е задължителният минимум от специалисти, които трябва да преценят как точно да протече лечението на всеки пациент. При рак на ректума (правото черво) в екипа би трябвало да се включи и лъчетерапевт.

Може ли да се лекува ракът на дебелото черво, ако има и чернодробни метастази?Да! Може да се отстранят и туморът на червото и метастазите. Това може да стане, както в една операция, така и в две отделни. Във всеки конкретен случай  се преценява кое е най-подходящо за конкретния пациент. Решението трябва да се вземе от опитен чернодробен хирург.Практическо ръководство за повече движение за хора с напреднал (метастатичен) колоректален карцином

 

За по-ползотворни разговори с Вашите лекуващи лекари – за пациенти с напреднал (метастатичен) колоректален карцином

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!