Българска зебра е символ на кампания за информиране за невроендокринните тумори в повече от 40 държави в света

3

Световният ден за борба с невроендокринните тумори (НЕТ) се отбелязва всяка година на 10.11.2021 г.

В NET Cancer Day пациентите, които са засегнати от заболяването, споделят за своите преживявания, както и дават препоръки за това как диагностицирането и лечението на NET-туморите да се развиват в по-добра посока.

Невроендокринните онкологични заболявания се откриват в панкреаса, корема, червата, белите дробове и репродуктивните органи. Въпреки, че заболяването е познато, то все още не се диагностицира навреме и често се бърка с тревожност, аства, диабет или синдром на раздразненото черво. Около 60 на сто от пациентите с НЕТ тумори се откриват в напреднал етап на заболяването – обикновено в четвърти стадий.

И в България пациентите с НЕТ също се диагностицират късно, каза по време на събитие, посветено на това рядко заболяване Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя, заедно с екипа на Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда отбелязаха Световния ден за борба с НЕТ. В рамките на събитието бяха раздадени сувенири и образователни материали на пациенти в отделението.

„Когато чуеш тропот на копита, не бързай да мислиш, че е кон… може да е зебра!” гласи една поговорка. Ние насърчаваме лекарите и медицинските специалисти да са внимателни, когато наблюдават симптоми, сходни на НЕТ“, коментира Евгения Александрова.

Зебрата е международния символ на пациентската общност с НЕТ. Зебрата Нети е “родена” в България, създадена е от български автор, а после стана лице на NET Cancer Alliance – световният алианс, който обединява пациентски организации от повече от 40 държави.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!