Българска зебра е символ на кампания за информиране за невроендокринните тумори в повече от 40 държави в света

3

Световният ден за борба с невроендокринните тумори (НЕТ) се отбелязва всяка година на 10.11.2021 г.

В NET Cancer Day пациентите, които са засегнати от заболяването, споделят за своите преживявания, както и дават препоръки за това как диагностицирането и лечението на NET-туморите да се развиват в по-добра посока.

Невроендокринните онкологични заболявания се откриват в панкреаса, корема, червата, белите дробове и репродуктивните органи. Въпреки, че заболяването е познато, то все още не се диагностицира навреме и често се бърка с тревожност, аства, диабет или синдром на раздразненото черво. Около 60 на сто от пациентите с НЕТ тумори се откриват в напреднал етап на заболяването – обикновено в четвърти стадий.

И в България пациентите с НЕТ също се диагностицират късно, каза по време на събитие, посветено на това рядко заболяване Евгения Александрова, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Тя, заедно с екипа на Клиниката по медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда отбелязаха Световния ден за борба с НЕТ. В рамките на събитието бяха раздадени сувенири и образователни материали на пациенти в отделението.

„Когато чуеш тропот на копита, не бързай да мислиш, че е кон… може да е зебра!” гласи една поговорка. Ние насърчаваме лекарите и медицинските специалисти да са внимателни, когато наблюдават симптоми, сходни на НЕТ“, коментира Евгения Александрова.

Зебрата е международния символ на пациентската общност с НЕТ. Зебрата Нети е “родена” в България, създадена е от български автор, а после стана лице на NET Cancer Alliance – световният алианс, който обединява пациентски организации от повече от 40 държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!