Евгения Александрова: „Интерес“ не е мръсна дума, но цената не трябва да я плащат пациентите

1

Ние, пациентите, не разбираме от бизнес, не разбираме от това как работи системата и кои са решетките и дупките, които са създадени, за да се облагодетелстват такива, които имат лични интереси. „Интерес“ не е мръсна дума, но подобни неща, като разкритието, че лекарства се продават на различни завишени цени, се случват и то не за първи път. Затова има една единствена причина – там, където няма държавност, „избуяват“ личните интереси. Това коментира в предаването Euronews Bulgaria председателката на АПОЗ Евгения Александрова по повод разследването на бТВ, което посочи, че някои онкологични медикаменти се продават 28 пъти по-скъпо на различни болници.

„Има пропуски, които позволяват едно лекарство да се продава на една цена на една болница, на друга завишена – на друга болница. Когато лекари, пациенти и държава имат едни и същи цели, не е трудно да се намери балансът в системата, която да осигури това, от което се нуждае пациентът“, допълни Александрова.

Не е работа на пациентите да разбират от пазарни механизми. Също така, на икономическите отношения в здравеопазването като пазар трябва да се гледа много внимателно, а пазарните механизми трябва да са така регулирани, че да няма ощетяващи пациента практики, допълни Александрова.

„Ние си спомняме времената, в които изобщо нямахме достъп до лекарства. Сега имаме чудесни условия, в които добре обучените лекари могат да прилагат качествена медицина, адекватна на тази в съвременна Европа. Но остава едно кълбо от проблеми, което никога не се разплита и което чисто психологически влияе на пациента ужасно“, заяви още Евгения Александрова.

Хората не могат да преценят позивите от това, че държавата в последните години е инвестирала толкова много средства, за да се осигури медицинската грижа за тях при положение, че научаваме, че огромна сума пари не се инвестира в интереса на пациента, заяви председателката на АПОЗ. „В същото време, забележете, държавата не може да намери решение да залаща прецизната диагностика, т.нар. „биомаркери“, анализира Александрова. „Колкото и да инвестира държавата няма да се чувстват максимално защитени, докато има подобни скандали“, анализира председателката на АПОЗ.

Целият разговор можете да видите във видеото:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!